woensdag 10 november 2010

Moeder krijgt 14 jaar voor moordpoging op haar twee zonen.

Een vrouw uit Londerzeel werd veroordeeld tot veertien jaar cel na moordpogingen op haar twee zonen. Haar man, die in Putte woont, reageert teleurgesteld op het vonnis van de rechtbank. De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde de 43-jarige Patricia Meeus tot een gevangenisstraf van veertien jaar nadat ze in 2009 haar twee zonen tot drie keer toe probeerde te vermoorden.

Haar man, Wim Bergmans uit Putte, reageert heel teleurgesteld over de uitspraak. ‘Dit is een schandalige vorm van rechtspraak. Mijn twee zonen en ik zijn nog altijd kapot van het voorval. Wat ze gedaan heeft, is onvergeeflijk en verdient een zwaardere straf', zegt Bergmans.
Of de twee zonen die door het oog van de naald kropen, Jente (14) en Brent (15), ooit nog contact zullen hebben met hun moeder is onduidelijk, maar weinig waarschijnlijk. ‘Het blijft hun natuurlijke moeder, dat weet ik ook', zegt Bergmans. ‘Maar alleen als ze er zelf om vragen zal ik toestemmen. Want, geen enkele straf is voldoende voor wat ze ons heeft aangedaan. Blijkbaar beseft de rechtbank dat niet.' Een emotionele Wim Bergmans was niet in staat verder te reageren.

De feiten vonden plaats tussen 5 en 7augustus 2009. Patricia Meeus en haar zonen woonden toen in het Vlaams-Brabantse Londerzeel bij een bejaarde man. Toen die overleed en bleek dat Patricia Meeus niet zijn erfgename was, besloot de vrouw haar zonen te vermoorden en vervolgens zelfmoord te plegen. Eerst verdoofde ze hen met een overdosis antidepressiva, waarna ze hen probeerde te vergassen in de garage. Omdat dat niet haalbaar bleek, gaf ze hen de dag nadien een nog hogere dosis antidepressiva, in de hoop dat ze het niet zouden overleven. Ook dat mislukte. Toen besloot ze de tieners neer te steken en hen vervolgens te verstikken met plastic zakken. Tenslotte nam ze zelf een overdosis.

De drie werden gevonden door familieleden. De twee jongens verbleven vijf weken in het ziekenhuis en wonen sinds de feiten bij hun vader. Volgens de psychiaters handelde Patricia Meeus in een soort tunnelvisie en zag ze geen andere uitweg. Dat verhinderde de rechtbank niet om een strenge straf op te leggen.