zaterdag 17 mei 2014

Voormalig schepen Frans Truyts overleden

Beerzelaar Frans Truyts, voormalig schepen van Putte, is dinsdag 13 mei op 79 jarige leeftijd overleden, na een slepende ziekte. De begrafenis gebeurt in intieme kring. Truyts zetelde meer dan veertig jaar in de gemeenteraad, eerst in Beerzel en daarna Putte. Hij had in het verleden ook bestuursfuncties bij Lierse SK, de koninklijke fanfares Sint-Remigius en Trouw in Deugd, en was een gewezen voorzitter van het Supportersverbond van de Koninklijke Lierse Sportkring. Als zoon van een liberaal gemeenteraadslid richtte hij in 1958 de Liberale Jonge Wacht van Beerzel op en in 1962 stichtte hij de PVV-afdeling. Van 1965 tot 1971 en van 1973 tot 1976 vervulde hij het mandaat van schepen in Beerzel. Van 2001 tot januari 2003 was Truyts schepen in gemeentefusie Putte met als bevoegdheden burgerlijke stand, lokale economie, seniorenbeleid, en sociale zaken. In 2003 gaf hij zijn schepenmandaat door aan partijgenoot André Uytterhoeven maar bleef hij lid van de gemeenteraad.

Voormalig burgemeester en fractieleider van Open Vld Peter Gysbrechts poste op zijn Facebook pagina het volgende naar aanleiding van het overlijden van Frans Truyts.

“Rust zacht mijn goede vriend Frans Truyts,
Frans als kind herinner ik jou als de makker en politek medestander van wijlen mijn vader, die overleed op mijn net geen 18 zijn....enkele jaren later werd je mijn politieke vader, zeker in die eerste jaren. Je was de volksmens die onze partij recht hield gedurende vele jaren, en wij als nieuwe generatie konden de surplus brengen waar jij zo trots op was. Begaan met alles, bezorgd om wat "ze zeggen", enthousiast, soms negatief uit angst als het niet goed leek, een gevoelsmens was je zeker. Onze uitstappen, feesten, plezier, gewoon met "den Truyts" op stap, en "was het met onze Pa ook zo verhalen"....onze reisjes ,het memorabele WK voetbal in Italie, waar je ons 3u van het stadion geboekt had:-) op een super locatie weliswaar. Op Lierse, waar je zoveel plezier hebt gehad. Frans je enkele weken terug zo te zien was bijzonder pijnlijk, de inwendige frustratie en pijn moet verschrikkelijk geweest zijn, ook al was je er dikwijls niet meer echt bij. Frans ik hoop dat je nu de rust hebt gevonden, en kan zien hoe wij het hier doen....ik zei je altijd dat jij hebt geleefd voor 3 of meer .... Gelukkig maar he , je hebt er alles uitgehaald , en niet te vergeten ook jaren keihard gewerkt als brouwer en daarna op je reisbureau...man, ik ga je missen nu je echt weg bent! We zullen allen ons best doen hier zodat je steeds trots op onze ploeg kan zijn van ergens hierboven.”

Levensloop


Frans Truyts werd geboren te Beerzel op 23 september 1934 en kwam reeds op jonge leeftijd in de liberale beweging terecht. Zijn vader was liberaal gemeenteraadslid in Beerzel en zoon Frans werd maandelijks de baan opgestuurd om de bijdragen voor de liberale mutualiteit en de vakbond te innen. In juni 1958 richtte hij de Liberale Jonge Wacht van Beerzel op en in 1962 stichtte hij de PVV-afdeling Beerzel waarvan hij voorzitter werd. Na de gemeentefusies werd hij voorzitter van de PVV- en later VLD-afdeling Putte (1977 tot 1997) en was een tijdlang lid van het nationale partijbureau van de PVV. Op cultureel vlak nam hij bestuursfuncties waar in de koninklijke fanfares Sint-Remigius (Beerzel) en Trouw in Deugd (Putte) waarnaast hij als beheerder van voetbalclub SK Lierse ook voorzitter werd van het Supportersverbond van de Koninklijke Lierse Sportkring.

Albert Gysbrechts, die sinds 1947 burgemeester was van Beerzel, zag in Frans Truyts de perfecte opvolging voor diens vader en bood hem in 1958 een verkiesbare plaats aan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Truyts was echter nog geen 25 jaar en moest de verkiezingen nog overlaten aan zijn vader maar in 1961 kreeg hij vrij onverwacht de derde plaats op de Kamerlijst na de gevestigde waarden Herman Vanderpoorten en Francis De Weert. Hij werd niet verkozen, maar haalde met 700 naamstemmen geen onaardig resultaat. In 1965 kwam Truyts in de gemeenteraad van Beerzel terecht nadat hij als lijstduwer van de lijst Gemeentebelangen met 625 naamstemmen werd verkozen. Van 1965 tot 1971 en van 1973 tot 1976 vervulde hij het mandaat van schepen en tussen beide periodes in zetelde hij als fractieleider van de PVV. Na de gemeentefusies bleef hij lid van de gemeenteraad van de fusiegemeente Putte. Na vierentwintig jaar in de oppositie braken de liberalen er de meerderheid en kwamen in 2000 in het schepencollege terecht. Van 2001 tot januari 2003 was Truyts opnieuw schepen met als bevoegdheden burgerlijke stand, lokale economie, seniorenbeleid, en sociale zaken. In 2003 gaf hij zijn schepenmandaat door aan zijn partijgenoot André Uytterhoeven maar bleef lid van de gemeenteraad. Hij werd in 2006 met 613 voorkeurstemmen op de derdelaatste plaats op de lijst rechtstreeks herkozen.

In 1981 werd hij lid van de Antwerpse provincieraad, waar hij onafgebroken zetelde tot januari 2000 en zich vooral richtte op het financieel beleid en openbare werken. Hij werd in de raad opgevolgd door gedeputeerde Martine De Graef. In 2011 ontving Frans Truyts nog het ereteken van de gemeente Putte.