donderdag 30 december 2010

Veranderingen op het containerpark in Putte vanaf nieuwjaar

Vanaf maandag 3 januari gaan in Putte drie grote veranderingen in op het containerpark. Het gaat om de invoering van DIFTAR, de aanpassing van de tarieven en een beperking van het aantal gratis beurten.

Ten eerste wordt DIFTAR op alle containerparken van IVAREM ingevoerd. DIFTAR staat voor ‘gedifferentieerd tarief’ en is het principe waarmee de Vlaamse overheid een deel van de kosten voor de inzameling en verwerking van afvalstoffen wil doorrekenen aan de producent van de afvalstoffen. Dit principe is beter gekend onder de term ‘de vervuiler betaalt’. Om de bezoekers meer bewust te maken van hun rol in het ontstaan van afvalstoffen, voert IVAREM vanaf 1 januari 2011 via DIFTAR het principe ‘de vervuiler betaalt’ in op haar containerparken. Door de invoering van DIFTAR zal je ook moeten betalen voor hout, steenpuin en niet- recycleerbaar steenpuin. Per begonnen m³ moet er 5 euro betaald worden.

Ten tweede worden de tarieven voor de betalende fracties opgetrokken naar 5 euro per volume eenheid of 0,50 euro voor een kleine hoeveelheid. Meer details vind je HIER.

Ten derde wordt het aantal gratis beurten voor het containerpark van 36 maal per jaar naar 28 maal per jaar terug gebracht. Zijn de gratis beurten op, dan wordt er per bijkomend bezoek een bijdrage van 5 euro gevraagd.

Opgelet: sinds half december verloopt de toegangscontrole op het containerpark via de elektronische identiteitskaart. Personen die geen e-ID hebben of verenigingen, scholen, ... kunnen een speciale badge kopen waarmee ze toegang krijgen.